Εξετάσεις

Οι αιματολογικές εξετάσεις αφορούν αφενός στη μέτρηση των ερυθρών, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων -στον σύγχρονο αιματολογικό αναλυτή που διαθέτει το εργαστήριο-, στη διερεύνηση αναιμίας μέσω των μετρήσεων της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη και αφετέρου στον έλεγχο της μορφολογίας των κυττάρων με άμεση μικροσκόπηση επιχρίσματος περιφερικού αίματος, χρησιμοποιώντας ειδικές χρωστικές, προς αποκλεισμό αιματολογικών παθήσεων.

Στις αιματολογικές εξετάσεις περιλαμβάνονται:

Γενική αίματος
Μικροσκόπηση επιχρίσματος περιφερικού αίματος
Δικτυοερυθροκύτταρα (ΔΕΚ)
Τεστ δρεπάνωσης
ΤΚΕ (Ταχύτητα καθίζησης ερυθρών)
Ωσμωτική αντίσταση ερυθρών
Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρινών
Ομάδα αίματος
Rhesus
Coombs άμεσος και έμμεσος
G6PD

Οι ανοσολογικές εξετάσεις ελέγχουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κάτω από φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις και οδηγούν στον προσδιορισμό παθολογικών μηχανισμών και λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ανίχνευση αντιγόνου των ιών και αντισωμάτων έναντι ιών

HSV, Brucella, H.pylori, Listeria, B.burgdorferi, EBV, VZV, Rubella, Measles, Mumps, Parvo B19, Toxoplasma, HAV, HBV, HCV, HIV, CMV

Έλεγχος συνάφειας ( avidity )

Rubella, Toxoplasma , CMV

Έλεγχος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

RPR, TPHA, FTA-ABS, Chlamydia ABs

Διερεύνηση αυτοάνοσων νοσημάτων

ASMA, anti-ssDNA, anti-MPO, anti-PR 3, anti-Jo-1, anti-AChRA, Abs ενδομύιου, anti-Scl-70, aPS-G, aPS-M, ACA, ANA, AMA, aCL, anti-CCP, anti-dsDNA, Abs έναντι γλιαδίνης, anti-β2 GPI, anti-SS, anti-Sm, anti-MPO

Αναζήτηση αλλεργιογόνων (RAST Test)

Προσδιορισμός ανοσοσφαιρικών και κυτταροκινών

Οι βιοχημικές εξετάσεις συμβάλλουν ουσιαστικά στην άμεση διερεύνηση της λειτουργίας του οργανισμού ελέγχοντας την ηπατική, τη νεφρική, την καρδιακή λειτουργία, το λιπαιμικό προφίλ, την ανοχή στη γλυκόζη.

Παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας να σας ενημερώσουμε ειδικά για την προετοιμασία που απαιτείται αναλόγως της εξέτασης στην οποία θα υποβληθείτε.

Βιοχημικές εξετάσεις ρουτίνας

σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, τρανσαμινάσες, αλβουμίνη, αμυλάση, LDH, γ-GT, ALP, κρεατινίνη, ουρία, χολερυθρίνη κ.ά.

Διάγνωση και παρακολούθηση διαβήτη

καμπύλη σακχάρου, μέτρηση HBA1C γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης

Δείκτες καρδιακής λειτουργίας

CK-MB, τροπονίνη, διγοξίνη

Δείκτες ηπατικής λειτουργίας

τρανσαμινάσες, ALP, γGT, LDH, 5NU

Δείκτες νεφρικής λειτουργίας

κρεατινίνη, ουρία, ουρικό οξύ, κάθαρση κρεατινίνης

Προσδιορισμός ηλεκτρολυτών

K, Na, Ca

Διερεύνηση αναιμίας

προσδιορισμός φερριτίνης, φυλλικού οξέος, βιταμίνης B12, TIBC

Προσδιορισμός ιχνοστοιχείων

Cu ορού, ούρων και σπέρματος, Pb, Se,  Mg, N ούρων

Προσδιορισμός βιταμινών και πρωτεϊνών

Α, B12, B1, B2, B6, 25(0H)D, E, K1, φυλλικό οξύ, τρανσφερίνη, φερριτίνη, RF, κορεσμός τρανσφερίνης %,    α1 – αντιθρυψίνη, CRP

Εξετάσεις ούρων 24h

Mg, Phos, TP, UA, Ur, Ca, Crea, clearance Crea

Το Εργαστήριό μας σεβόμενο πάντα τη διασφάλιση των προσωπικών σας δεδομένων υπόσχεται να εξασφαλίσει τον έγκυρο και έγκαιρο προσδιορισμό επιπέδων φαρμάκων και εξαρτησιογόνων ουσιών.

Δυνατότητα ελέγχου επιπέδων φαρμάκων

Aμιωδαρόνη (Αngoron)

Διγοξίνη (Digoxin)

Κυκλοσπορίνης

Φαινοβαρβιτάλη

Καρβαμαζεπίνη (Tegretol)

Λίθιο

Φαινυτοΐνη

Βαλπροϊκό οξύ (Depakine)

Λεβετιρακετάμη (Keppra)

Θεοφυλλίνη

Lamotrigine (Lamictal) κ.α.

 

Ανίχνευση εξαρτησιογόνων ουσιών

Αιθανόλη ούρων (αλκοόλη)

Οπιούχα

Αμφεταμίνες

Βαρβιτουρικά

Βενζοδιαζεπίνες

Κοκαΐνη

Kανναβινοειδή

Οι μικροβιολογικές εξετάσεις αφορούν κυρίως την ανίχνευση των μικροβίων στα διάφορα βιολογικά υγρά.

Κυριότερες εξετάσεις του μικροβιολογικού τμήματός μας είναι:

Καλλιέργεια βιολογικών δειγμάτων (ούρα, κόπρανα, σπέρμα, κολπικό έκκριμα, υγρό τραύματος, δερματικές βλάβες, οφθαλμικό έκκριμα, προστατικό έκκριμα, πτύελα, τραχηλικό επίχρισμα, φαρυγγικό επίχρισμα, ουρηθρικό έκκριμα, ρινικό έκκριμα, πύον)

Απομόνωση, ταυτοποίηση και τυποποίηση μικροβίων

Έλεγχος ευαισθησίας στα αντιβιοτικά (αντιβιόγραμμα)

Αντιβιόγραμμα για βακτήρια με πολυαντοχή στα αντιβιοτικά

Mυκητόγραμμα

Έλεγχος ESBL

 

Γενικές Μικροβιολογικές Εξετάσεις

Strep test

Γενική ούρων-μικροσκοπική εξέταση ούρων

Έλεγχος για χλαμύδια

Μικροσκοπική κατά Gram

Παρασιτολογική κοπράνων – μικροσκόπηση άμεσου παρασκευάσματος

Μικροσκόπηση κολπικού επιχρίσματος

 

Ορολογικές Εξετάσεις

Mono test

RPR

Widal

Wright

Κατακερματισμός σπέρματος

Μοριακός έλεγχος Κυστικής Ίνωσης

Μοριακός έλεγχος Θρομβοφιλίας

Προσδιορισμός μεταλλάξεων α΄και β΄ θαλασσαιμίας

Στο ορμονολογικό τμήμα του εργαστηρίου μας γίνονται μετρήσεις ορμονών που χρησιμεύουν στον έλεγχο των ενδοκρινών αδένων και παθήσεων που σχετίζονται με αυτούς.

Έλεγχος εγκυμοσύνης (β-HCG, PAPP-Α, sFLT-1, PIGF)

Έλεγχος θυρεοειδούς αδένα (TSH, FT3, FT4, Τ3, Τ4, T-UPTAKE, TG, αντί-TPO, αντι-TG, αντισώματα έναντι υποδοχέων θυρεοτροπίνης TRAB-TSI, TBG, TG)

Έλεγχος παραθυρεοειδών αδένων(PTH- παραθορμόνη)

Έλεγχος επινεφριδίων (πρωινή μέτρηση ACTH)

Έλεγχος υπόφυσης (TSH, προλακτίνη, γοναδοτροπίνες, αυξητική ορμόνη)

Έλεγχος ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας (FSH, LH, προλακτίνη, DHEA-S, DHEA, Δ4 ανδροστενδιόνη, 17-OH PRG, οιστρόνη E1, οιστριόλη E3)

Εργαστηριακή προσέγγιση οστεοπόρωσης (PTH, βιταμίνη D3, οστεοκαλσίνη, αλκαλική φωσφατάση οστών – BAP, P1NP, Β-crosslaps, CTX ούρων)

Στο τμήμα Πηκτικότητας και Θρομβοφιλίας διεξάγονται όλες οι εξετάσεις που αφορούν στον έλεγχο της αιμόστασης. Στη διαδικασία της αιμόστασης περιλαμβάνεται το σύνολο των μηχανισμών που προκαλεί φυσιολογικά την πήξη του αίματος και την επούλωση των τραυμάτων. Η μέτρηση του χρόνου προθρομβίνης (PT) και μερικής θρομβοπλαστίνης (APΤΤ) κρίνεται απαραίτητη για τη σωστή ρύθμιση της αντιπηκτικής αγωγής από τον θεράποντα ιατρό σας.

Απαραίτητη επίσης θεωρείται η μέτρηση των παραγόντων της πήξεως σε περίπτωση αδιευκρίνιστης παράτασης των παραπάνω χρόνων. Οι παραπάνω εξετάσεις είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και απαιτούν εξειδικευμένη τεχνική και εμπειρία. Ένα λανθασμένο αποτέλεσμα μπορεί να παρασύρει τον θεράποντα ιατρό σας σε χορήγηση υπερβολικής ή μειωμένης δοσολογίας αντιπηκτικής αγωγής με αποτέλεσμα την πρόκληση αιμορραγίας ή υπερπηκτικού συνδρόμου και θρόμβωσης αντίστοιχα.

Στις εξετάσεις ελέγχου Πηκτικότητας και Θρομβοφιλίας περιλαμβάνονται

Χρόνος προθρομβίνης PT/INR

Χρόνος ενεργοποιημένης μερικής θρομβοπλαστίνης APTT

Ινωδογόνο (FIB)

Διμερή ινώδους (D-dimers)

Δραστικότητα ηπαρίνης (Anti – Xa)

Αντιθρομβίνη III

Πρωτεΐνη C

Πρωτεΐνη S

Αντιπηκτικό λύκου (LA)

APC resistance

Παράγοντες πήξης-δραστικότητα

Ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει μία σειρά εξετάσεων που στόχο έχουν να εξασφαλιστεί η υγεία της μητέρας και του μωρού. Πρόκειται για ένα σύνολο εξετάσεων που είναι απαραίτητο να γίνουν στην αρχή κάθε εγκυμοσύνης ή ακόμη και πριν το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθειες τεκνοποίησης. Στις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου περιλαμβάνονται: Γενική αίματος Ομάδα αίματος- Rhesus Σάκχαρο αίματος-HbA1c- καμπύλη ανοχής γλυκόζης Ουρία- κρεατινίνη- ουρικό οξύ Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης- τεστ δρεπάνωσης Αυστραλιανό αντιγόνο HbsAg (έλεγχος για ηπατίτιδα Β) anti-HCV HIV I & II Αντισώματα (Abs) Eρυθράς IgG-IgM Abs IgG-IgM Aνεμοβλογιάς Abs IgG-IgM Tοξοπλάσματος Abs Kυτταρομεγαλοϊού IgG-IgM Έλεγχος Avidity (ωριμότητας ανοσιακής απάντησης)- για ερυθρά, τοξόπλασμα, κυτταρομεγαλοϊό- σε περιπτώσεις θετικών IgM και IgG. Λιστέρια Γενική ούρων RPR, VDRL για σύφιλη Θυρεοειδικος έλεγχος (TSH, FT3, FT4) G6PD CTFR (έλεγχος κυστικής ίνωσης) κ/α κολπικού υγρού Μοριακός έλεγχος θρομβοφιλίας PAPP test (PAPP-a, free b-HCG) 10η έως 14η εβδομάδα κύησης A-test ή τριπλό test(χοριακή γοναδοτροπίνη, α-φετοπρωτεΐνη, ελεύθερη οιστριόλη) στο 2ο 3μηνο της κύησης -15η έως 20η εβδομάδα της κύησης-

Μοριακό τεστ κορονοϊού

Μέθοδος: RT-PCR

Δείγμα: Ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό επίχρισμα

Αποτέλεσμα: Εντός 2 ωρών

Με αυτό το τεστ γίνεται η διάγνωση της ενεργής λοίμωξης από κορονοϊό

To μικροβιολογικό εργαστήριο  πραγματοποιεί το τεστ ανίχνευσης του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο Real Time-PCR.

Η ανίχνευση γίνεται σε κλειστό σύστημα iPONATIC (Molecular Gene detection Workstation), σε δείγμα ρινο-ή στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος ληφθέντος με ειδικό στυλεό. Η μέθοδος ενδείκνυται για την ποιοτική ανίχνευση των γονιδίων N και ORF1ab του SARS-Cov-2 καθώς και γονιδίου εσωτερικού ελέγχου. Ευαισθησία: 200 copies/ml (μέθοδος υψηλής ευαισθησίας). Επισημαίνεται ότι το μηχάνημα έχει έγκριση από τον FDA (EUA).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η διαχείριση των δειγμάτων γίνεται σε Θάλαμο Βιολογικής Ασφάλειας – Καμπίνα PCR, διασφαλίζοντας την αποφυγή επιμολύνσεων και την ασφάλεια του προσωπικού

 

Test Αντισωμάτων Κορονοϊού

Μέθοδος: Ορολογικός Έλεγχος, Ποσοτικός προσδιορισμός IgG και IgM αντισωμάτων κορονοϊού

Δείγμα: Αιμοληψία

Αποτέλεσμα: 2 ώρες

Δείχνει εάν έχετε μολυνθεί από κορονοϊό στο παρελθόν ή τον τίτλο αντισωμάτων σας μετά τον εμβολιασμό σας

Πρόκειται για αιματολογική (ορολογική) εξέταση μέσω της οποίας γίνεται ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η εξέταση γίνεται με απλή αιμοληψία, για την οποία δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία και ο εξεταζόμενος δεν χρειάζεται να είναι νηστικός.

 

Τεστ αντιγόνου (Rapid) Covid 19 Ag

Μέθοδος: test ανοσοχρωματογραφίας

Δείγμα: Ρινο-, στοματοφαρυγγικό επίχρισμα, σιέλου

Αποτέλεσμα: 10 λεπτά

Οικονομικότερη μέθοδος για να δείτε εάν νοσείτε τώρα από κορονοϊό

Μειονέκτημα το θετικό αποτέλεσμα πρέπει να επιβεβαιώνεται με τη μέθοδο αναφοράς για τη διάγνωση της ενεργής λοίμωξης από κορονοϊό που δεν είναι άλλη από τη Real Time-PCR.

Tο τεστ αντιγόνου Covid 19 Ag βασίζεται στην τεχνολογία μεμβράνης με κολλοειδή νανοσωματίδια. Μια μεμβράνη νιτροκυτταρίνης ευαισθητοποιείται με μονοκλωνικά αντισώματα που στρέφονται εναντίον του αντιγόνου του ιού.

Οι καρκινικοί δείκτες αποτελούν κλινικά χρήσιμους δείκτες στην παρακολούθηση της θεραπείας και της πορείας διαφόρων τύπων καρκίνων.

Συνηθέστερες εξετάσεις:

total PSA, FPSA, FPSA/PSA

A-FP

CEA

CA 19-9

CA 15-3

CA 125

CA 72-4

Χοριακή γοναδοτροπίνη

CYFPA 21-1

NSE

Οι καρδιακοί δείκτες είναι κλινικά χρήσιμοι δείκτες για την διάγνωση εμφράγματος μυοκαρδίου και τον έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας, είτε ως παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Συνηθέστερες εξετάσεις:

Τροπονίνη I

Τροπονίνη T

CK-MB

LDH

BNP

Διγοξίνη

Διγιτοξίνη

Ομοκυστεϊνη ολική (HCY)

Μετάβαση στο περιεχόμενο