Αιματολογικές εξετάσεις
Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πριν την αιμοληψία. Καλό είναι ο εξεταζόμενος να αποφεύγει την κατανάλωση λιπαρού γεύματος και αλκοόλ πριν την εξέταση. Ενημέρωση του προσωπικού του εργαστηρίου σε περίπτωση λήψης φαρμάκων, βιταμινών ή συμπληρωμάτων διατροφής.
Γλυκόζη
12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
Χοληστερόλη ολική HDL, LDL, απολιποπρωτεΐνες
12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
Κρεατινίνη
2ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
Σίδηρος(Fe)
12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία χωρίς να λαμβάνονται συμπληρώματα διατροφής ή βιταμίνες. Η αιμοληψία πρέπει να πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
Ασβέστιο ολικό (Ca)
Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
Φυλλικό οξύ
8ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
Αμμωνία
Οκτάωρη νηστεία, όχι κάπνισμα προ της αιμοληψίας.
Σύνολο βιταμινών
24ωρη αποχή από συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες και αλκοόλ.
Βιταμίνες A,C, E
12ωρη-14ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
Καλλιέργεια ούρων
Προτιμητέο δείγμα αποτελούν τα πρώτα πρωινά ούρα, από το μέσο της ούρησης, μετά από εξωτερικό πλύσιμο της περιοχής με σαπούνι.
Συλλέξτε τα ούρα σας σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο. Συνιστάται η άμεση μεταφορά τους -εντός μιας ώρας από τη λήψη- στο Εργαστήριο ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό η συντήρησή τους στο ψυγείο. Ενημερώστε το προσωπικό του εργαστηρίου σε περίπτωση λήψης αντιβιοτικής αγωγής.
Καλλιέργεια κολπικού υγρού
Αποφύγετε το πλύσιμο με αντισηπτικό. Εξωτερικό πλύσιμο με σαπούνι ενδείκνυται. Αποφύγετε τα κολπικά υπόθετα και τη σεξουαλική επαφή πριν τη λήψη της καλλιέργειας και φυσικά φροντίστε να μην είστε αδιάθετη.
Καλλιέργεια ουρηθρικού υγρού
Όχι ούρηση για δύο ώρες πριν από την εξέταση. Όχι σεξουαλική επαφή.
Καλλιέργεια προστατικού υγρού
Όχι ούρηση για 2 ώρες πριν την εξέταση
Καλλιέργεια κοπράνων, παρασιτολογική, ανίχνευση Ag και τοξίνης Clostiridium difficile
Κατάλληλο δείγμα: Υδαρή κόπρανα.
Συλλέξτε τα κόπρανα σας σε αποστειρωμένο δοχείο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Μικρή ποσότητα δείγματος αρκεί. Μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριο εντός 2 ωρών χωρίς έκθεσή του σε ακραίες θερμοκρασίες.
Έλεγχος θυρεοειδικής λειτουργίας
Συνιστάται πρωινή αιμοληψία. Για άτομα που λαμβάνουν καθημερινά φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων του θυρεοειδούς η αιμοληψία συνιστάται να γίνεται πριν την λήψη φαρμάκου.
PTH (Παραθορμόνη)
12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία, πρωινή αιμοληψία.
ACTH (φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη)
Πρωινή αιμοληψία, νηστεία πριν την αιμοληψία
ADH (αντιδιουρητική ορμόνη)
8ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία, πρωινή αιμοληψία.
Αδρεναλίνη πλάσματος
Νηστεία και απαγόρευση καπνίσματος 4 ώρες πριν την αιμοληψία.
Αυξητική ορμόνη (GH)
8ωρη νηστεία και 30λεπτη ακινησία πριν την αιμοληψία.
Ρενίνη σε ηρεμία και κόπωση (ύπτια και όρθια θέση)
Απαγόρευση λήψης διουρητικών, αντιϋπερτασικών και καφεΐνης 24 ώρες πριν την αιμοληψία.
Γαστρίνη
12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
Δ4 ανδροστενδιόνη (Δ4Α)
Πρωινή αιμοληψία
Προλακτίνη
Πρωινή αιμοληψία. Δύο ώρες μετά την πρωινή έγερση. Συμβουλή γυναικολόγου για την ημέρα του κύκλου που πρέπει να γίνει η εξέταση.
FSH, LH, ανδρογόνα
Συμβουλή γυναικολόγου για την ημέρα του κύκλου που πρέπει να γίνει η εξέταση.
Οιστραδιόλη
Συμβουλή γυναικολόγου για την ημέρα του κύκλου που πρέπει να γίνει η εξέταση.
Προγεστερόνη
Συμβουλή γυναικολόγου για την ημέρα του κύκλου που πρέπει να γίνει η εξέταση.
β-χοριακή γοναδοτροπίνη
Καταλληλότερη ημέρα εξέτασης η 2η ημέρα καθυστέρησης περιόδου ή σε περίπτωση εξωσωματικής η 14η ημέρα από την εμβρυομεταφορά. Συμβουλή γυναικολόγου για το πότε πρέπει να γίνει η εξέταση.
Κορτιζόλη
Η αιμοληψία συνιστάται 8 με 10 π.μ. ή 6 με 8 μ.μ..
Επίπεδα φαρμάκων
Πρωινή αιμοληψία. Πριν τη λήψη του φαρμάκου.
Δείκτες καρκινικοί
Η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Δεν απαιτείται νηστεία προ της αιμοληψίας. Σε περίπτωση εξέτασης 5-HIAA ο εξεταζόμενος θα πρέπει να αποφεύγει τρόφιμα πλούσια σε ινδόλες (αβοκάντο, μπανάνα, ντομάτα, δαμάσκηνο, καρύδι, ανανά, μελιτζάνα), καπνό, τσάι και καφέ 72 ώρες πριν από και κατά τη συλλογή δείγματος ούρων 24ώρου.
Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης/ καμπύλη σακχάρου
Ο ασθενής 3 ημέρες πριν την εξέταση αποφεύγει οινοπνευματώδη ποτά και έντονη σωματική άσκηση. Η εξέταση γίνεται το πρωί (8-10π.μ.) μετά 12ωρη νηστεία.
Η δοκιμασία ανοχής γλυκόζης/καμπύλη σακχάρου χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη ειδικά σε περιπτώσεις όπου η τιμή σακχάρου νηστείας είναι κοντά στα ανώτερα φυσιολογικά όρια και στην κύηση για διαπίστωση διαβήτη κυήσεως.
Προσοχή! Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης δεν γίνεται σε ασθενείς με σύνδρομο δυσαπορρόφησης, σε γνωστό Σακχαρώδη Διαβήτη, σε προηγηθέν χειρουργείο στο Γαστρεντερικό Σύστημα, σε βρέφη και παιδιά.
Η εξέταση διαρκεί 2 ώρες. Κατά την έναρξη της εξέτασης ο ιατρός θα σας πάρει ένα δείγμα αίματος προκειμένου να μετρηθεί το σάκχαρο νηστείας σας.
Στη συνέχεια θα σας δοθεί να πιείτε εντός 5 λεπτών, ένα γλυκό διάλυμα που περιέχει γλυκόζη.
Ο αριθμός των αιμοληψιών κρίνεται και ορίζεται από τον θεράποντα ιατρό σας.
Προσοχή! Καθόλη τη διάρκεια της εξέτασης θα πρέπει να παραμείνετε καθιστοί, να μην καπνίσετε και φυσικά να μη φάτε ή πιείτε τίποτα μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης.
Στο εργαστήριό μας έχετε τη δυνατότητα ανάπαυσης, καθόλη τη διάρκεια της εξέτασης.
Λήψη Σπέρματος
Για το σπερμοδιάγραμμα και τις ειδικές εξετάσεις σπέρματος, το δείγμα συλλέγεται απευθείας σε αποστειρωμένο δοχείο. Απαιτείται αυστηρά αποχή από τη σεξουαλική επαφή 3 έως 5 ημέρες πριν από τη δειγματοληψία, ενώ το δείγμα πρέπει να μεταφερθεί στο εργαστήριο εντός μισής ώρας χωρίς να εκτεθεί σε ακραίες θερμοκρασίες.
Αφού προηγηθεί καθαρισμός της περιοχής με σαπούνι και νερό και ούρηση, το δείγμα συλλέγεται προσεκτικά με αυνανισμό ώστε να ληφθεί όλη η ποσότητα του σπέρματος. Απαιτείται ραντεβού.