Η λήψη τροφής επηρεάζει αρκετά συστατικά του αίματος και για αυτό συστήνεται ο εξεταζόμενος να παραμείνει νηστικός 10 έως 12 ώρες πριν την αιμοληψία. Σύσταση για αποφυγή λιπαρών γευμάτων και αλκοόλ ένα εικοσιτετράωρο πριν.
Το νερό δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα καμίας εξέτασης. Άρα επιτρέπεται η λήψη φυσιολογικών ποσοτήτων νερού πριν την αιμοληψία.
Είναι προτιμότερο να αποφύγετε το κάπνισμα πριν την αιμοληψία. Ενδεικτικά η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30 min, ενώ η γλυκόζη σε 10 min και η αύξηση της διαρκεί 1 ώρα. Σε χρόνιους καπνιστές παρατηρείται αύξηση των ερυθροκυττάρων (RBC), την αιμοσφαιρίνης (Hb), του αιματοκρίτη (Hct), του MCV και της MCH. Τα λευκοκύτταρα συχνά αυξάνονται έως και 35% ενώ αύξηση παρατηρείται και σε όλους τους υποπληθυσμούς, εκτός από τα ηωσινόφιλα που είναι ελαττωμένα.
Λίγες μέρες πριν και κατά την έμμηνο ρύση τα επίπεδα του Fe στο αίμα πέφτουν. Επίσης η χοληστερόλη πέφτει κατά την ωορρηξία.
Εξαρτάται από την εξέταση αίματος που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Εάν πρόκειται για γενικό check-up προτιμητέα είναι η πρωινή αιμοληψία (μετά από τουλάχιστον 8ωρη νηστεία). Για μέτρηση Fe επίσης προτιμάται η πρωινή αιμοληψία -τα επίπεδα του σιδήρου στον όρο πέφτουν κατά 30% έως 50% τις απογευματινές ώρες-. Για τον έλεγχο της θυρεοειδικής λειτουργίας η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
-Δεν πρέπει να αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες φοβούμενοι τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας.
-Συνιστάται 10 ώρες νηστεία.
-Μπορείτε να πιείτε νερό πριν την αιμοληψία. Και οι φλέβες σας θα ψηλαφώνται καλύτερα και ταυτόχρονα δε θα ζαλίζεστε.
-Ενημερώστε το μικροβιολόγο σας για τυχόν φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε ή οποιαδήποτε γνωστή πάθησή σας.
Σας προτείνουμε 1-2 μέρες πριν την αιμοληψία να πίνετε άφθονο νερό (8-10 ποτήρια/ ημέρα) και γενικά προσπαθείτε όσο μπορείτε να γυμνάζετε τα χέρια σας. Το έμπειρο προσωπικό του εργαστηρίου μας σας υπόσχεται να αλλάξετε την άποψη που έχετε για την αιμοληψία.
Δεν υπάρχει όριο έναρξης. Συνήθως ο παιδίατρος συστήνει να γίνεται ένα check-up το πρώτο ή το δεύτερο έτος της ζωής.
Ο εξεταζόμενος πρέπει να ουρεί το πρωί άμεσα κατά την πρωινή έγερση(πχ στις 8). -πριν από το πρόγευμά του- αδειάζοντας καλά την κύστη του, και τα ούρα αυτά να απορρίπτονται. Από εκεί και μετά συλλέγονται με σχολαστικότητα όλα τα ούρα κάθε ούρησης στο δοχείο συλλογής κατευθείαν ή με μεταφορά από το δοχείο ούρησης. Το δοχείο συλλογής πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο(στους 2 – 8 o C). Σε περίπτωση νυκτουρίας συλλέγονται και αυτά τα ούρα με σχολαστικότητα. Την επόμενη μέρα το πρωί ακριβώς την ίδια ώρα έγερσης(στις 8 ) ο εξεταζόμενος ουρεί ξανά, φροντίζοντας να αδειάσει καλά η κύστη του. Αυτό είναι το τελευταίο δείγμα και με αυτό συμπληρώνεται το δείγμα ούρων 24ωρου. Η προμήθεια των δοχείων συλλογής γίνεται από το φαρμακείο. Τα ούρα 24ωρου είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια. Ούρα 24ωρου ή μικρότερου χρόνου π.χ. 12ωρου χρειάζονται σε περιπτώσεις που γίνονται ποσοτικοί προσδιορισμοί ορισμένων ουσιών για διαγνωστικούς σκοπούς ή για την παρακολούθηση κάποιας λειτουργίας (π.χ. μέτρηση ποσού λευκώματος 24ωρου, ηλεκτρολυτών, ορμονών).